Prešov chce riešiť komplexnú rekonštrukciu ciest cez PPP projekt

14.01.2011 Prešov

Prešov 14. januára (TASR) – Premávku na cestách v meste Prešov komplikuje predovšetkým tranzitná doprava, problémy vodičom však spôsobuje aj zlý stav vozoviek na miestnych komunikáciách. Primátor Pavel Hagyari ...
Napriek tomu, že tento rok by podľa neho mali predovšetkým vyrovnávať výpadky z príjmov, samospráva pripravuje spustenie projektu rozsiahlej opravy a rekonštrukcie ciest i chodníkov.
Harmonogram chcú nastaviť tak, aby sa v prvých etapách začalo s najviac poškodenými a najfrekventovanejšími cestami a chodníkmi. Ide napríklad o ulice Volgogradská, Mukačevská, Prostějovská na Sídlisku III, v zlom stave sú podľa primátora niektoré cesty na sídlisku Sekčov, ale aj v iných častiach mesta.
Hagyari zdôraznil, že v konečnom dôsledku pôjde o komplexnú rekonštrukciu v hodnote asi 5 miliónov eur, v rámci ktorej by sa mali položiť nové povrchy, obrubníky a opraviť plochy v okolí príklopov kanalizácie. Za optimálne považuje, aby sa investícia realizovala prostredníctvom PPP projektu, pričom náklady by sa splácali v období 10 rokov práve z prostriedkov, ktoré by mesto ušetrilo na bežných opravách a údržbe.
\"Ročne nás to stojí viac ako milión eur. To znamená, že hneď, ako dáme tieto veci do poriadku, predpokladáme, že jednu tretinu týchto nákladov ušetríme, \" dodal primátor.
Nakoľko v meste sa postupne rozširujú obytné zóny, radnica musí v nasledujúcich rokoch počítať aj s investíciami do prístupových komunikácií.
Hagyari spomenul napríklad prepojenie Sekčova a Šalgovíka cez Sibírsku ulicu či zámer dobudovať cesty a chodníky nadväzujúce na Tehelnú ulicu, nakoľko v blízkosti tejto lokality je územie, na ktorom možno postaviť asi 200 domov.
Neuralgickým bodom v meste stále zostáva nedokončená Kuzmányho ulica, ktorá by mala prepojiť centrum mesta so Sekčovom cez Rusínsku ulicu. Tá je vo vlastníctve Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a výstavba mešká pre nevysporiadané pozemky. Tie má na základe dohody s PSK odkúpiť mesto a podľa Hagyariho sú v štádiu pred podpísaním zmlúv s vlastníkmi.
 

Vyberte región

mark